Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Back2Work = Impostor Syndrome Deluxe

Imorn eller asså om några timmar börjar jag jobba igen efter 2 månaders uppehåll. Och jag har mina drömjobb. MEN jag lider också av konstant ”impostor syndrome”.

Det är en rädsla för att misslyckas, säga fel saker, inte fatta vissa ord eller begrepp. Och att då – när en inte fattar – bli avslöjad som en fake. Asså vet ni när nu jag skriver detta så skrattar jag. För det låter fan sjukt. Men jag bestämde mig ändå för att skriva av mig om detta för kl är 03:10 och jag kan inte sova.

Jag minns ett möte då alla höll med om att det va viktigt att programmet vi jobbade på inte skulle ha ett ”von oben”-perspektiv. Jag ba eeeh von-What? Tyska – ”von oben” ”ovanifrån” like att man talar till folk på ett sätt de inte hänger med på. Det va alla överens om att man INTE skulle göra. O där satt lilla Fanita o fattade nada när hela begreppet betydde exakt det hahaha

Ok, men här kommer grejen blev jag avslöjad som FRAUD? Nej. Och at the end of the day vet jag att JAG ÄR BRA PÅ MITT JOBB (caps för extra affirmation absolut) Men känslan är ändå hella real..!

MEN! När den kryper sig på är jag glad att jag ÅTMINSTONE känner till begreppet impostor syndrome:

Basically du känner av att du inte duger fast du är helt rätt person på rätt plats! Du tror att du är mkt mindre intelligent än vad du faktiskt är. Och att allt du åstadkommit bara har varit ren och skär tur.

Här är ett TedTalk till dig som lider av samma känsla ibland:

(Till mina föräldrars försvar så måste jag säga att jag inte delar tedtalkerns bakgrund med en uppväxt i ett hem där ingen trodde på mig – TVÄRTOM. Däremot funderar jag på det här med att va ung, kvinna som rasifieras på en arbetsplats där fler heter Pär än är PoC lol Det måste ju hänga ihop?)

Anyways. Jag borde kanske fråga mina kollegor imorn hur de tänker kring detta. Kanske är hela redaktionen på SVT Kultur full av frauds lol

Vad tänker du som läser? Känner du såhär inför jobb eller skola? 😩 Hur peppar du dig?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer
 • Alltså tusen tack för att du delade dehär tedtalket!!! Hittade din blogg nyss och har läst varje inlägg till detta i skrivande stund, så intressant inlägg!! Och wow vilken igenkänning! :/ Har inte haft något riktigt jobb än som jag sökt för att det är vad jag vill jobba med. Jag sitter barnvakt, studerar och försöker va bästa dottern, kompisen och flickvännen. Har märkt särskilt på senaste tiden att jag inte riktigt helt kan lita på när jag lyckats med något, har kämpat som ett litet as med mina kurser i våras och även nu i somras med att ta körkort. Fick jättefina betyg i mina kurser och tog körkort! Men kan inte greppa det helt och hållet, är så otroligt rädd att bli stoppad när jag kör och att det visar sig att jag inte har körkort alls. Kollar också ofta min mailinbox, är hundra på att jag en dag kommer få ett mail där det står att det blev fel med betygen eller att jag missat något och att jag aldrig kommer få min examen.
  Har haft en jättefin uppväxt med fantastiska föräldrar, men kan inte lita på att jag åstadkommit det jag har åstadkommit för att jag kämpat mig dit. Inte till 100%. Försöker tänka på att det är så varje dag och intyga mig själv att jag är omtyckt av de i min närhet, att jag klarat tidigare mål och kommer klara de jag har nu.
  Tror man bara får bli lite arg på den där nedlåtande rösten i huvudet och överrösta den genom att köra på en sak i taget, va glad över att man fixat sakerna man fixat och leva!! Det är inte mitt fel att jag föddes in i en värld som fuckar mig och andra psykiskt med strukturellt våld och idén om att man inte är bra nog som man är. Så det är verkligen på tiden att sluta köpa bilden den världen försöker sälja till en. Självklart är det inte så enkelt gjort som det är sagt, men det hjälper iaf mig att tänka i de banorna ibland!

  Julia 2018-09-24 22:47:36
  Svara
  • Svar på Julias kommentar.

   Asså JA JA JA! Och GRATTIS TILL KÖRKORTET!! Jag förstår dig i allt du skriver – man måste ge one self a fakking break ibland! Men det äääär svååååårt men det är ok att inte va perfekt – det är ok att lära sig ngt nytt o inte va bäst på allt. Men det är svårt att liksom tillåta sig det…. Så kul att du hittat hit! KRAM🌹 u the shiiiit

   fannandow 2018-10-15 23:06:01
   Svara
 • Det har pratade jag om haromdagen och sa till mig sjalv: hur javla svart ar det bara att gora nagot och sluta oroa sig. Sa sjukt att jag bara snubblade in har samtidigt som jag skulle skriva om detta. Jag tror det ar manga som kanner sahar men jag tror att manga ocksa valjer att inte lagga ned tid pa att veta vad det ar. Det ar faktiskt ett viktigt amne.

  Maria 2018-08-16 17:41:49 http://www.afrolatinalist.wordpress.com
  Svara
  • Svar på Marias kommentar.

   Riiight – man lägger all den här tiden att peppa typ alla omkring en o tro på deras visions o drömmar o så kan man inte ens recognize att man är på platsen man är på pga TALANG, HARD WORK and COMMITMENT! Det är saaaad! Ska böja välja mig själv asså!!

   fannandow 2018-10-15 23:07:42
   Svara
 • Tror absolut d du skriver om pär och Poc spelar in. Ville skriva KAN spela in för att inte generalisera Men finns det icke-män som frias patriarkatets kedjor? Finns det Poc som skonas rasistiska strukturer? Vår psykologi påverkas ju av destruktiva strukturer och systematiskt förminskande. Nog går det att hitta förhållningssätt och tex öva bort ett slags betingat tankemönster! Tex genom att var gång påminna sej själv om att Du kan det här, Du är fan bäst Fanna och att vara orolig för att göra fel betyder väl i detta fall att du vill göra rätt och att du inte stannar vid en statisk världsbild och det är väl också något positivt, för vi har mycket att lära. Att du pratar om det är en bit på vägen att hjälpas åt att förstå, tycker jag, att det är okej att fråga! Att däremot nedvärdera den som inte vet, ist för att öppna för ett lärande klimat, är kontraproduktivt. Önskar du får sova bättre kommande natt, med vetskapen om att du iaf besitter egenskapen att kunna ifrågasätta och omvärdera ditt eget vetande, förstå mej rätt, viljan att göra rätt <3 men låt det inte sätta sej på det du faktiskt vet och kan! All kärlek!

  Unni 2018-08-01 13:15:32
  Svara
  • Svar på Unnis kommentar.

   Jag glömde att svara på detta men jag läste det där o då och det gav mig så mycket pepp! Och det där med att man oroar sig för att man vill göra rätt – SÅ BRA!!! Tack fina du!

   fannandow 2018-10-15 23:09:40
   Svara

senaste från Mode

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!